Het is
ondertussen eventjes geleden dat er een nieuw recept met mijn
favoriete bietjes op de blog kwam. Dit gaan we meteen oplossen met een lekker
receptje dat prima kadert in de campagne 'dagen zonder vlees'.
De
paarse aardappel die ik heb gebruikt, behoort tot de 'vergeten
groenten'. Volgens mij zijn die allang niet meer zo vergeten, je ziet
ze tegenwoordig overal in de winkelrekken liggen.
Laten we
er meteen aan beginnen.
Wat heb
ik gebruikt:
250 gram
bietjes, in verschillende kleuren
200 gram
paarse aardappel, Vitelotte noir
1 rode
ui, in ringen
2-3
soeplepels witte wijn
1
eetlepel rijststroop, Lima
enkele
takjes tijm, de blaadjes
100 gram
verse geitenkaas of ricotta
peper en
zout
nootje
boter
olijfolie
Voor
de afwerking:
postelein
of waterkers
Voor
het kruimeldeeg:
200 gram
bloem
100 gram
koude boter
1 ei,
losgeklopt
¼
theelepel zout
1
theelepel limoensap
1-2
eetlepels ijskoud water
Tatin
vorm of een grote pan, ik gebruik een GreenPan van 28 cm diameter
Hoe ga
je tewerk:
Als je
het kruimeldeeg zelf maakt:
Doe de
bloem en het zout in de mengkom van de KitchenAid. Snij de boter in
blokjes en voeg toe. Meng met de platte menghaak op stand 2 tot het
mengsel op broodkruimels lijkt.
Voeg het
ei, limoensap en water toe. Laat de mixer verder kneden tot je een
soepel deeg bekomt.
Haal het
deeg uit de kom en kneed het nog even door. Vorm een bal van het
deeg, wikkel het in huishoudfolie en laat het rusten in de koelkast.
Wikkel
de gewassen bietjes in aluminiumfolie. Plaats de pakketjes op de
richel onderaan de braadoven gedurende +/- 1 uur, dit hangt af van de
grootte van de bietjes. Controleer de gaarheid met een satéprikker.
Laat de bietjes wat afkoelen en verwijder de pel.
Zet de
ongeschilde aardappelen onder water en breng ze aan de kook op de
hete plaat. Zodra de aardappels koken verplaats je de pot naar de
sudderplaat. Leg het deksel schuin op de pot en laat nog 2 minuten
koken.
Giet het
water af, leg het deksel op de pot en zet eventjes terug op de
sudderplaat zo krijg je stoom in je pot. Verplaats die nu naar de
sudderoven gedurende +/- 45 minuten.
Controleer
de gaarheid van de aardappelen met een satéprikker.
Pel de
aardappelen.
Snij de
rode ui in ringen en stoof kort aan in wat olijfolie. Blus met
witte wijn. Schep de uien uit de pan.
Snij de
aardappelen en bieten in schijven van een +/- 1 cm dik.
Smelt
een nootje boter in een GreenPan. Meng er een eetlepel rijststroop
onder. Laat lichtjes karamelliseren.
Schik de
plakken biet en aardappel in de pan. Kruid met peper, zout en de
afgeritste tijm.
Verdeel
er de ui en de geitenkaas over.
Rol het
deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, tot een dikte van 3 mm.
Je hebt een deeglap nodig ietsje groter dan de pan. Leg het
uitgerolde deeg op de vulling en duw overhangend deeg in de pan rond
de vulling.
Bak de
tarte tatin een half uur op de richel op de bodem van de braadoven.
Neem
een schaal
groter dan de pan en keer die
om op de schaal. Werk af met postelein en dien warm op.
Enjoy!
Bron:
Vitaya februari 2015
Geen opmerkingen:
Een reactie posten